Interview: Energiesnoeiers in coronatijden


Ook onze medewerkers hebben een bijzonder lastig jaar achter de rug . Onder meer door het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en dienstverlening in huis hebben de meeste Energiesnoeiers de voorbije negen maanden veelal in technische werkloosheid doorgebracht. Sommigen hadden het geluk dat ze binnen hun bedrijf elders konden worden ingeschakeld. Dat was het geval voor Henri en Sven, twee ervaren rotten die al jaren deel uitmaken van het Energiesnoeiersteam van De Ruimtevaart in Leuven.

Wanneer werden jullie voor het eerst met corona geconfronteerd in jullie job?
Henri: Al vroeg in het jaar merkten we dat onze klanten meer op hun hoede waren en minder geneigd waren ons binnen te laten voor een energiescan. Er werden ook meer afspraken geannuleerd dan anders. Ondertussen hoorden we de eerste berichten over een uitbraak van het coronavirus in Europa, waardoor we eigenlijk al vrij vroeg besloten om beschermingsmateriaal te gebruiken tijdens een huisbezoek. We overwogen toen ook al een tijdelijke stopzetting van de energiescans.

En dan werd plots een lockdown afgekondigd. Winkels moesten sluiten en niet-essentiële verplaatsingen werden verboden. Ook energiescans konden niet langer doorgaan. Maar jullie konden gelukkig elders aan de slag.
Sven: Wij hadden het geluk dat we andere taken konden opnemen binnen De Ruimtevaart. Een beetje klussen en wat keukenwerk voor ons sociaal restaurant onder meer.

Henri: Ook ik heb kunnen helpen in de keuken van het sociaal restaurant. Er was veel vraag naar maaltijden en die moesten ook nog eens thuis worden bezorgd. Zo hebben we toch een zeer nuttige rol kunnen blijven spelen voor kwetsbare mensen.

Ondertussen konden jullie maandenlang geen energiescans uitvoeren. Misten jullie dat niet?
Sven: Zeker en vast. Ik denk dat we beiden vooral het sociaal contact hebben gemist, het bij de mensen over de vloer kunnen komen en hen de nodige hulp kunnen bieden.
Henri: Mensen bieden wel eens iets aan om te drinken en een informeel babbeltje achteraf hoort er ook vaak bij. Onze klanten hebben daar wel eens nood aan.

 

 

 
de Energiesnoeiers van De Ruimtevaart (foto: Rob Peeters)

In de loop van de zomer konden jullie opnieuw een tijdlang op pad gaan. Hoe was het om opnieuw bij de mensen thuis te komen in deze omstandigheden?
Henri: Onze opstart was eigenlijk veelbelovend. We merkten dat we terug welkom waren bij onze klanten en we kregen ook veel positieve reacties. We werkten weliswaar met duidelijke richtlijnen zoals afstand houden, mondmaskers gebruiken en dergelijke. De meeste mensen volgden dit goed op maar we zijn ook wel situaties tegengekomen waar we het niet veilig vonden om een energiescan te laten doorgaan. Bijvoorbeeld wanneer er te veel volk in huis aanwezig was. We konden dan gelukkig wel onze afspraak op een andere tijdstip inplannen. Er was veel begrip bij de mensen.

Sven: Ik heb het virus zelf opgelopen en ben enkele weken buiten strijd geweest, dus ik was bij de heropstart zeer streng voor mezelf en voor onze klanten. Het was vooral moeilijk om de anderstalige mensen duidelijk te maken wat ze wel en niet konden doen tijdens ons huisbezoek. 

Henri: De regels rond huisbezoeken werden strikt toegepast. Een koffietje drinken was niet langer toegestaan, van zodra de scan afgelopen was moesten we de woning ook verlaten. Het sociale aspect heeft dan ook erg geleden onder de corona-richtlijnen. Nu, de mensen pakken het wel slim aan hoor. Als ze je nog een beetje daar willen houden hebben ze plots toch nog een kleine vraag over hun energiefactuur bijvoorbeeld (lacht). Maar we missen de warme omgang met onze klanten, ook nu tijdens de tweede lockdown.

Dit jaar kunnen er geen energiescans meer worden uitgevoerd. Hoe kijken jullie vooruit naar 2021?
Henri: Ik denk dat we nog een half jaar of langer met dat virus zullen worden geconfronteerd. En dat we de maatregelen rond huisbezoeken nog wel een tijdje zullen moeten opvolgen. Tegelijk ben ik optimistisch. Optimistisch, maar ook voorzichtig…

Sven: Voor mij zit het Energiesnoeiersverhaal er bijna op. In februari eindigt mijn contract bij De Ruimtevaart, dus ik ben nu volop aan het solliciteren. Dat is wel niet evident in deze tijden! Ondertussen probeer ik de huidige situatie vooral positief te benaderen en maak ik er samen met mijn collega’s het beste van. Volgende week ga ik hier wat plaatjes draaien en ik durf me ook al wel eens te verkleden. Alles om de sfeer erin te houden!

 

Vorige